speculaas appeltaart met amandelspijs

speculaas appeltaart met amandelspijs is zo lekker voor de herfst en wintermaanden. Lekker met zelfgemaakte amandelspijs waardoor er minder suiker in de taart zit en dat kunnen we wel gebruiken met deze tijd. Heb je nou geen zin in minder suiker en zelf de spijs maken? Koop het gewoon en gebruik die!

speculaas appeltaart met amandelspijs

ingrediënten;

200 gr speltmeel plus wat extra’s
50 gr amandelmeel
125 gr roomboter of kokosolie
1 ei
75 gr kokosbloesemsuiker( plus wat extra voor door de vulling)
1 tl bakpoeder
1 flinke eetlepel speculaaskruiden
6 appels geschild en in stukjes

amandelspijs
ingrediënten:
150 gr amandelmeel
1 el honing
1 el citroensap
1 of 2 el water
1 tl amandelaroma

Handje kruidnoten

(appel)taartblik groot
bakpapier
deeghaken
keukenmachine
blender

Hoe maak je het?

Zet de oven op 160 graden

Pak een grote mengkom en doe hier de speltmeel, amandelmeel, boter, suiker, bakpoeder en het ei in.
Meng met de deeghaken of met de hand tot een deegbal.
Schil de appels en snij ze in kleinere stukjes, meng met speculaaskruiden en de gewenste hoeveelheid suiker.

Meng de ingrediënten van het amandelspijs goed door elkaar en maak er eerst een bal van.

Duw 3/4 van het deeg op de bodem en zijkanten van het bakblik. plakt het te erg? strooi er wat speltmeel op en druk goed aan. Bedek de bodem met het amandelspijs en doe hier de appels op.
Mix de rest van het deeg plus wat meel heel snel met de mixer tot kruimeldeeg en strooi dit op de taart. Wil je liever de ouderwetse manier, rol dan de rest van het deeg uit en snij er reepjes van en leg deze op de taart.  De pepernoten kun je beter de laatste 10 min meebakken.

Bak nu de taart gaar in ongeveer 40-45 min bruin.