Vet…..
Met de feestdagen voor de deur staat er ook een heleboel lekkers op het menu.
We bakken kruidnoten, gevuld speculaas en braden mooie stukken vlees.
In al deze lekkere dingen zit vet. Maar welk vet, en is het daadwerkelijk slecht voor je gezondheid? Voor de duidelijkheid zal ik nog maar eens vertellen welke soorten vetten er zijn.
Slechte vetten zijn de zogenaamde verzadigde vetten. Deze vetten kunnen ervoor zorgen dat je aders dicht gaan zitten. Ze verhogen het slechte (LDL) cholesterol. Verzadigde vetten komen hoofdzakelijk voor in vlees en zuivelproducten. Deze vetten stollen als ze op kamertemperatuur komen.
Ook in kokosolie en palmolie zitten veel verzadigde vetten. Maar deze hebben als pluspunt dat de helft van het vet uit laurinezuur bestaat. En laat laurinezuur nu juist een stofje zijn wat erg gunstig is voor je cholesterolgehalte in je bloed. Kokosolie is ook nog eens een hittestabiele vetsoort. Bij verhitting komen er minder vrije radicalen vrij dan bij verhitting van bijvoorbeeld olijfolie. Ideaal voor bakken en braden dus.
Roomboter bevat ook een hoop verzadigde vetten. Maar…….roomboter is wel natuurlijk en bevat geen toegevoegde vitaminen omdat ze van nature al in roomboter zitten (A, D en E). Ook bevat roomboter maar weinig lactose of caseïne. Dit zijn de “schadelijke” stoffen in melk, die bij een hoop mensen klachten geven.
Een aparte categorie binnen de slechte vetten zijn de transvetten. Dit zijn chemisch gemaakte vetten die ontstaan bij het harder maken van plantaardige vetten om deze zo een meer vaste vorm te geven. Dit zijn de vetten die niet meer weg te denken zijn uit de supermarkt. Transvetten zitten in koekjes, snoep, pizza’s, koffiemelk en ook in halvarine en margarine. Eigenlijk in alle producten die gemaakt zijn met halvarine/margarine en/of geharde plantaardige olie. Deze vetten verhogen in grote mate de kans op hart- en vaatziektes. Een Deens onderzoek wijst zelfs uit dat een dagelijkse inname van 5 gram verzadigde vetten 2% extra risico geeft op hart- en vaatziektes en een dagelijkse inname van 5 gram transvetten 25% extra risico op hart- en vaatziektes. Denk daar maar eens aan als je een zakje kant-en-klaar popcorn in de magnetron poft. Hierin zitten maarliefst 10g transvetten!
Lees je de kleine lettertjes op margarines die een verlaging van cholesterol beloven, kun je zien dat deze niet geschikt is voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Lekker gezond dus……niet…… De waslijst aan ingrediënten is ellenlang en er is niks natuurlijks meer in terug te vinden.
Onverzadigde vetten. Dit zijn de goede vetten. Deze groep kan worden onderverdeeld in enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Beide soorten zouden een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. De enkelvoudig onverzadigde vetten helpen het slechte (LDL) cholesterol te verlagen en stimuleren het goede (HDL) cholesterol. De meervoudig onverzadigde vetten bevatten bovendien omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren kunnen de bloeddruk helpen verlagen, verlagen het slechte (LDL) cholesterol, werken ontstekingsremmend en ook nog eens beschermend voor de hersenen en het zenuwstelsel. Van nature komen deze vetzuren voor in koud water vissen, noten en zaden en donkere bladgroenten.
Wil je wat onverzadigde vetten in je keukenla zetten, denk dan bijvoorbeeld aan olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie. Of koop een zakje notenmix op de markt (ongezouten natuurlijk) lekker uit de hand of door de yoghurt met muesli.
Ga je dus binnenkort wat lekkers klaarmaken voor de feestdagen, denk dan aan het soort vet dat je gaat gebruiken. Geen extra vierge olijfolie gebruiken om in te braden, maar voor over de salade. Geen margarine (veredeld plastic) voor de kerststol, maar lekker roomboter. Bak je vis in koolzaadolie en doe eens wat sesamolie in een oosterse marinade.
Het is dus belangrijk producten te eten die je lichaam ook herkent als zijnde voedsel!
Claudia Star