Spelt Oliebollen

Spelt Oliebollen zaten al heel lang in mijn hoofd om te maken. Gewoon een lekkere oliebol zonder pakje en zakjes. En wat blijkt? Is helemaal niet zo moeilijk! Hier het heerlijke eerlijke recept.

Spelt Oliebollen

ingrediënten:

500 gram (speltmeel)
2 zakjes gist
2 eetlepels suiker
snuf zout
1 tl kaneel
rasp van een halve citroen
1 ei
1/2 liter (soja)melk
50 gram krenten
1 appel geschild en in kleine stukjes

Hoe maak je ze?

Meet het meel af in een grote mengkom. Voeg dan het zout, gist, de suiker, kaneel en de citroenrasp erbij. Dan het ei. Begin nu met mixen en voeg langzaam de melk erbij.
Als het een egaal beslag is kunnen de krenten en de appel erbij. Zet het beslag zeker een uur te rusten onder een natte theedoek.
Zet de frituurpan aan op 180 graden.
Als het beslag klaar is met rijzen kunnen we gaan bakken.
Ik werk het liefst met twee lepels maar een ijsbollentang kan ook.
Doop de lepels elke keer voordat je beslag pakt even in het frituurvet.
Lepel nu het beslag voorzichtig in de frituurpan en herhaal dit 5 keer. ik bak er vijf per keer.
Bak ze ongeveer 5 a 6 min en keer ze af en toe om in de pan.
Haal de oliebollen eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken in een vergiet bekleed met bakpapier. Bestrooi ze lekker met poedersuiker en geniet.

Als u de oliebollen een dag eerder al bakt kunt u ze op oudejaarsdag heerlijk opwarmen in de oven voor een paar min op 150 graden.